ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΕΤΩΝ

135 Χρνια Κωπηλασας

Την επτειο των 135 ετν απ την δρυση του γιορτζει σμερα ο μιλος Ερετν. Στην πορεα αυτν των ετν η λειτουργα του Ομλου Ερετν ταν συνεχς και αδιλειπτη, προσφροντας στην Πειρακ κοινωνα τα οφλη του αθλητισμο.

Ως το αρχαιτερο αθλητικ σωματεο των Βαλκανων και βρσκεται στον Πειραι, χει βραβευθε για τη δρση του απ την Ακαδημα Αθηνν, τον ΠΣΑΤ, το Π.Ν., το Δμο Πειραι και πολλος ακμα σημαντικος οργανισμος. Συνβαλε καθοριστικ στη διοργνωση των Ολυμπιακν αγνων του 1896.Το 1906 δρυσε το πρτο γυναικεο τμμα, εν η γυναικεα κωπηλασα εντχθηκε στους Ολυμπιακος το 1976!  Το 1927 μαζ με λλα ναυτ/κ σωματεα, δρυσε την ΕΚΟΦΝΣ. Στα τλη του 20ου αινα, ο μιλος δρυσε τμματα ΑΜΕΑ, Αθλητικ σχολεο, Πανεπιστημιακ αθλητισμ και τμμα σκησης ενηλκων. Αθλητς του, διετλεσαν και διατελον μλη των εθνικν ομδων με Διεθνες και Ολυμπιακς διακρσεις. Με την αγωνιστικ τους παρουσα, κατατσσουν τον μιλο  πντα στις πρτες θσεις των Πανελληνων πρωταθλημτων. Σμερα διαθτει αγωνιστικ ομδα και φυτριο μικρν αθλητν, εν αθλονται επιπλον 50 ενλικες αθλητς.

Οι σπνιας αρχιτεκτονικς εγκαταστσεις που στεγζεται απ' το 1888, κηρχθηκαν απ το ΥΠΠΟ ως «χρος διατηρητας ιστορικς μνμης».

Παρλληλα, ο μιλος Ερετν χει διασσει ιστορικς λμβους απ το 1923 κι πειτα, πολτιμα κειμλια, γγραφα και ντοκουμντα των 135 ετν λειτουργας, που παρλληλα με το αθλητικ ιστορικ, καταγρφονται τα ιστορικ κοινωνικ δεδομνα και η αλληλεπδραση μεταξ τους.

Τα Μλη, οι αθλητς και οι φλοι  του Ομλου Ερετν ανανενουν το ραντεβο για τονεορτασμ της μεγλης επετεου την επμενη χρονι, δεδομνου τι η κρσιμη συγκυρα της δημσιας υγεας και των κτακτων μτρων δεν επιτρπουν τη συνθροιση της μεγλης Πειρακς οικογνειας.