ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΕΤΩΝ

135 Χρνια Κωπηλασας

 

τος δρυσης 1885. Αυτ τα λει λα για τον πρτανη του Ελληνικο αθλητισμο μιλο που επ 130 χρνια συνεχζει την πορεα του στον χρνο καλλιεργντας να και μοναδικ θλημα, το θλημα της Κωπηλασας που οι ιδρυτς του φεραν και γνρισαν στην νετερη Ελλδα. 130 χρνια πρασαν απ την εποχ που νας εκ Γαλλας λληνας, ο Παλος Δαμαλς (στην μνμη του διεξγονται κθε χρνο οι αγνες του Ομλου Ερετν, πως επσης και να διαρκς κπελλο στο Παρσι απ την Γαλλικ Ομοσπονδα) συγκντρωσε μα ομδα επιφανν Πειραιωτν και υλοποησε μαζ τους την ιδα της δημιουργας ενς κωπηλατικο σωματεου. Στις τξεις τους ο ττε δμαρχος Πειραι (και πρωτοπρος της εκβιομηχνισης του Πειραι) Θεοδ. Ρετσνας, ο Νααρχος Κουντουριτης, ο στρατηγς Χατζηανστης και λλοι πολλο. τσι, με βασιλικ διταγμα του Γεωργου Α ιδρεται ο μιλος Ερετν και του παραχωρεται ο χρος στο λιμνι Κανρη, για να κτσει το κτριο στο οποο στεγζεται μχρι σμερα ( χει χαρακτηρισθε απ το Υπουργεο Πολιτισμο ως διατηρητο ιστορικς μνμης).

Το 1886 διοργαννει τους 1ους Κωπηλατικος αγνες, με συμμετοχ πληρωμτων των πολεμικν πλοων Αγγλας, Γαλλας και Ρωσας που ναυλοχοσαν ττε στον Φαληρικ ρμο. χει καθοριστικ συμμετοχ στην διοργνωση των 1ων Ολυμπιακν αγνων του 1896 αναλαμβνοντας την διοργνωση της Κωπηλασας στο Φληρο (δεν ετελσθη λγω δυσμενν καιρικν συνθηκν) με τον Πρεδρο του Θ. Ρετσνα στην οργανωτικ επιτροπ και τον Π. Δαμαλ ψυχ της διοργνωσης. Απ ττε μχρι σμερα δεν δικοψε ποτ την λειτουργα του μσα απ πολμους, κατοχς, καταστροφς κ.λ.π. Χαρακτηριστικ εναι τα δελτα ασκσεων που φυλσσονται στο πλοσιο ιστορικ αρχεο του Ομλου Ερετν με ημερομηνες της παραμονς της κρυξης του πολμου του 1940 και της επομνης, που φρουν και αξιλογες ιστορικ σημεισεις.

Πρωτοσττησε τσο στην δρυση της Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ. σο και στην δημιουργα κωπηλατικν σωματεων πολλ απ τα οποα εναι σε λειτουργα σμερα. Στα χρνια που πρασαν πολλς οι πρωτις του Ομλου Ερετν. Το 1ο γυναικεο τμμα Κωπηλασας στην Ελλδα, το 1ο τμμα Κωπηλασας Α.Μ.Ε.Α. , το 1ο τμμα αθλουμνων εξωαγωνιστικ με την Κωπηλασα, και πολλ λλα. Και φυσικ η 1η Μεταολυμπιακ αγωνιστικ χρση του Ολυμπιακο Κωπηλατοδρομου του Σχινι.

Μσα απ τις τξεις του ξεπδησαν εκατοντδες κωπηλτες και κωπηλτριες υψηλο επιπδου. Παπακστας, Διακουμκος, Ι.Βλχος, Βενιρης, Συμπνης, Κοντομανλης και απ τους νετερους Χ. Βλχος, Ι. Μαραγκς, Δ.Κοβαρης, Ι. Τσντζου, και πρα πολλο λλοι εναι χαρακτηριστικο. Το 1948 στην 1η μεταπολεμικ Ολυμπιδα του Λονδνου, συμμετχει με αμιγς πλρωμα στο αγνισμα της δικπου μετ πηδαλιοχου (Διακουμκος – Βενιρης πηδ. Φιλιποσης) εν στην Ολυμπιδα του Λος ντζελες, ο Κ. Κοντομανλης καταλαμβνει την 6η θση στο αγνισμα του σκιφ.

Το 2003 το πλρωμα του Ομλου στο αγνισμα της τετρακπου μετ πηδαλιοχου Α.Μ.Ε.Α. κερδζει το χλκινο μετλλιο στο Παγκσμιο Πρωτθλημα του Μιλνου (Αξαγορρης, Μοναχς, Γιουροκης, Κιτρομηλδης, πηδ. Πολλκης)

Για την ιστορικ του παρουσα στον Ελληνικ Αθλητισμ, χει τιμηθε απ την Ακαδημα Αθηνν, απ τον Δμο Πειραι με το χρυσ αριστεο Ατξεως, απ την Ελλ. Θαλσσια Ενωση, απ το Πολεμ. Ναυτικ και δεκδες λλους συλλγους και φορες.

Επσης τα Ελληνικ Ταχυδρομεα, του αφιρωσαν το 1ο γραμματσημο της σειρς «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ» (με ονομαστικ αξα 4€ ως κεφαλ της σειρς).

Ο μιλος Ερετν διαθτει να πλοσιο ιστορικ αρχεο που αποτελεται τσο απ χιλιδες ιστορικ γγραφα (πολλ απ αυτ με χι μνο αθλητικ αλλ και εθνικ ιστορικ σημασα) αλλ και αθλητικ υλικ, πως π.χ. την τετρκωπο που συμμετεχε στην Ολυμπιδα του 1928. Αποτελε μνιμη φιλοδοξα των εκστοτε Δ.Σ. του Ομλου η λειτουργα τουΚωπηλατικο Μουσεου, στε να μπορσουν να γνουν λοι κοινωνο χι μνον του διου του Ομλου αλλ και της ιστορικς εξλιξης του αθλματος στην Ελλδα.