ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΕΤΩΝ

-1885-

 

 

 

 

Ερτης σημανει κωπηλτης. Η δρυση του Ομλου Ερετν, η οργνωση και η υποδειγματικ λειτουργα του, υπρξε σοβαρ κνητρο για την αναβωση του Ελληνικο αθλητισμο. Απδειξη αποτελε το γεγονς τι απ την δρυσ του δεν δικοψε ποτ την λειτουργα του, οτε ακμη και τις δσκολες περιδους της ελληνικς ιστορας. Η αρτιτητα των κανονισμν και της λειτουργας του Ομλου που μεταδθηκαν και στα φλαθλα σωματεα που ιδρθηκαν μεταγενστερα οφελονται αποκλειστικ στον εμπνευστ και ιδρυτ του Ομλου Ερετν Παλο Δαμαλ.

Η σκψη του Παλου Δαμαλ και των 52 συνιδρυτν του Ομλου οριστικοποιθηκε το 1884 μετ απ μακρς συζητσεις και ενργειες. Χρειστηκαν αρκετο μνες για την σγκληση της ιδρυτικς συνλευσης, την ψφιση του καταστατικο και την υποβολ για γκριση στις αρχς . Η ιδρυτικ συνλευση πρπει να γινε στις αρχς του 1885 και το Β.Δ. της γκρισης δημοσιετηκε στις 15 Ιουνου του 1885 . Οι πρτες εγκαταστσεις του ομλου γιναν στην ττε κρη του Φαληρικο ρμου, κτω απ την Καστλα. Στον ακριβ δε χρο του νεσοικου που εχε στεγασθε προσωριν ο μιλος ταν η ταβρνα « Λμψις Σελνης». Στο σημεο αυτ, στις 12 Ιουλου 1885 με συμβλαιο του Συμβολαιογρφου Αθηνν Διογνους Διογενδου η ιδιοκττρια Σταυρολα Πιερρκου παραχρησε το προς την παραλα μρος του γηπδου της στον μιλο Ερετν Φαλρου για να το χρησιμοποισει χωρς ενοκιο επ 12 τη, για τους σκοπος του και με την επιστροφ του η ιδιοκττρια θα παιρνε δωρεν την κυριτητα των κτισμτων. Ο μιλος Ερετν ευθς μετ την δρυση μολοντι στερετο περας, εγκαταστσεων, λμβων και χρημτων επδειξε μεγλη δραστηριτητα για την εποχ του και διοργνωσε τους πρτους αγνες παρουσιζοντας πληρματα και λμβους.

Πολ σντομα οι ιδρυτς του Ομλου αποφσισαν την μεταφορ των εγκαταστσεν του στο κντρο του Πειραι στο λιμνι της Ζας, δηλαδ στο Πασαλιμνι. Μα απφαση της πρτης ιδρυτικς συνελεσεως , την 1η Ιουλου 1888, εξουσιοδοτε τον Πρεδρο να λσει το συμβλαιο με την Σταυρολα Πιερρκου ιδιοκττρια των εγκαταστσεων του στο νο Φληρο επειδ η ανοικτ θλασσα δεν εξασφλιζε την προστασα στον μιλο και η απσταση απ τον Πειραι ταν μεγλη. Το Πασαλιμνι θεωρεται ως ο καταλληλτερος χρος καθς εκε παραχωρεται δωρεν απ το Υπουργεο Οικονομικν χρος για εγκατσταση. Οι ιδρυτς του Ομλου κατασκευζουν , με δικ τους ξοδα , τον μοναδικ νεσοικ του. Οι συνεχες φροντδες και δαπνες των μελν του, εξασφλισαν την επιβωση του υπεραιωνβιου στεγσματς του δπλα στην θλασσα αφο η λμη και η υγρασα, ιδως στα θεμλια, πολλαπλασασαν τις φθορς του χρνου.

 

Απ το βιβλο του Ιστορικο του Αθλητισμο, πρην Προδρου του Ομλου Ερετν, πρην Γενικο Γραμματα της ΕΚΟΦΝΣ και επιτμου Προδρου της Αθανσιου Κουτσικπουλου, 100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΕΤΩΝ

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ